Προσπαθείς να επιβάλλεις την αλλαγή ή προσπαθείς να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει η αλλαγή;
Το μόνο σίγουρο είναι πως, για να έρθει η οποιαδήποτε αλλαγή, πρώτα εμείς οι ίδιοι θα χρειαστεί να αλλάξουμε όσα μέχρι τώρα κάναμε.
Εργάζομαι και επικοινωνώ καθημερινά με ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν καλύτεροι, να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, να βελτιώσουν την απόδοση τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, να αποδείξουν τι αξίζουν και να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει όποιος απευθύνεται σε εμένα, είναι πως μαζί μου θα δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό του.
Όταν όλα όσα αναζητάς όμως προϋποθέτουν την συμβολή ή την ανάμειξη και άλλων ανθρώπων, τότε θα ήταν σοφότερο αρχικά να συμφωνήσουν και εκείνοι μαζί σου για να μπορέσετε να συνεργαστείτε. Στα πλαίσια μιας ομάδας ανθρώπων, οι αλλαγές αφορούν όλα τα μέλη της και τα αποτελέσματα εξαρτώνται από αυτά.
Πώς ζητάς από την ομάδα σου να αλλάξει, αν και εσυ δεν προσπαθήσεις να φέρεις την αλλαγή;
Και αν θεωρείς πως εσυ τα έχεις καταφέρει, με ποιον τρόπο πιστεύεις πως μπορείς να βοηθήσεις τα μέλη της ομάδας σου να φέρουν και εκείνα την αλλαγή;
Είναι σαφές σε όλους μας ότι το να δουλεύεις μαζί με άλλους ανθρώπους ή το να ηγείσαι μιας ομάδας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Μεταξύ άλλων, απαιτεί σύμπνοια, ενσυναίσθηση, αποδοχή, συνεργατικότητα, κατανόηση. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και απαιτείται μια μακροχρόνια προσπάθεια για να πετύχεις θετικά αποτελέσματα. Το «εδώ και τώρα» δεν αποτελεί την ιδανική λύση για όλα. Ας μην ξεχνάμε πως δεν δουλεύουν όλοι οι άνθρωποι με τις ίδιες ταχύτητες.
Μέσα από την coaching διαδικασία δεν επιβάλλουμε την αλλαγή αλλά μαζί με τον πελάτη ( coachee) προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα ευνοήσουν την αλλαγή.
Για να γίνω περισσότερο κατανοητή, θα σας πω πως μέσα από την coaching διαδικασία ο coachee θα ορίσει τις δράσεις που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως μπορεί να χρειάζονται δυο για αυτή την διαδικασία, αλλά ο coachee αποφασίζει μόνος του για τον εαυτό του, εκείνος φέρνει το περιεχόμενο στην συνεργασία ενώ ο coach θέτει το πλαίσιο.
Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει τρίτος σε αυτή την σχέση;
Όταν μια εταιρεία θελήσει μέσα από το coaching να ωφελήσει ένα στέλεχος της (ή μια ομάδα στελεχών), είναι καλό να γνωρίζει πως του δίνει μια ευκαιρία για ανάπτυξη και όχι ένα καθήκον να διεκπεραιώσει. Το coaching δεν αποτελεί ένα ακόμα task στα καθήκοντα του στελέχους αλλά μια δυνατότητα που θα του δώσει την ευκαιρία να εξελιχθεί και φυσικά η εταιρεία δεν θα δει μόνο τις ποιοτικές αλλαγές αλλά και τις ποσοτικές. Κάπου εδώ όμως κρύβεται και η αμφιθυμία των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν μια εταιρεία. Ενώ οι εταιρείες θέλουν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν τα στελέχη τους, μερικές φορές συναντάς τον φόβο της επένδυσης αλλά και της απώλειας μετά την επένδυση.
Μα με ποιόν τρόπο περιμένουμε να έρθει μια αλλαγή αν δεν επενδύσουμε στην προσπάθεια μας;