Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου μέσα στο εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν συγκρούσεις.
Αυτές προκαλούνται κυρίως γιατί δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία. Ανεξάρτητα σε ποιο επίπεδο της εταιρικής ιεραρχίας βρίσκεστε, είναι απαραίτητο να ακούτε, να παρατηρείτε, να δίνετε feedback και να βλέπετε και την δική σας θέση απέναντι στους άλλους. Χρησιμοποιήστε τακτικές με τις οποίες θα αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις με τρόπο που θα οδηγήσει στην βελτίωση της εργασίας αλλά και της συνεργασίας.
Παρατηρείται συχνά μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον να δίνεται περισσότερη έμφαση στο πρόβλημα πάρα στην προσπάθεια επίλυσής του. Αυτό σαν γεγονός δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα στα στελέχη και τις ομάδες τους.
Ως αποτέλεσμα, επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αρνητικά στοιχεία των ατόμων και κατ’ επέκταση του συνόλου της ομάδας και όχι στα θετικά.
Είναι φυσιολογικό κάθε άνθρωπος να έχει διαφορετική δυναμική, η έννοια όμως της ομάδας έγκειται στην συνεργασία των ατόμων που την απαρτίζουν, προσδίδοντας σε αυτήν ο καθένας το δικό του στοιχείο έτσι ώστε στο σύνολο να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνήθως οι δυσκολίες σε ένα εργασιακό περιβάλλον ξεκινούν λόγω της μη σωστής επικοινωνίας τόσο ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη και το υπόλοιπο προσωπικό, όσο και ανάμεσα σε ισόβαθμους συνεργάτες. Στην περίπτωση που και οι εξωτερικοί παράγοντες δυσκολεύουν την ανάπτυξη της επιχείρησης, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικές.
Τα αποτελέσματα της μη σωστής επικοινωνίας διαφέρουν ανά επιχείρηση.
Έχουμε συναντήσει, μείωση εργασιακού ενδιαφέροντος, εντάσεις, διαφωνίες, συγκρούσεις, διάλυση ομάδων και μείωση τζίρου.
Ορισμένες εταιρείες σε αυτό το σημείο καταφεύγουν στο να βρουν λύσεις για να απλοποιηθούν οι καθημερινές διαδικασίες έχοντας την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ποιοτικά μεγαλύτερη αποδοτικότητα, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα άρα και ο τζίρος τους.
Αυτή η τακτική μερικές φορές είναι μη αποδοτική, γιατί δεν είναι αυτό που χρειάζεται η επιχείρηση.
Αυτό που είναι περισσότερο αποτελεσματικό, δεν είναι τόσο η αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας αλλά η κατανόηση του τι σημαίνει να εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και κατ’ επέκταση της επιχείρησης
Η λύση λοιπόν κρύβεται στην ανάπτυξη και σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού.
Για να επιτευχθεί η προσωπική ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, τα άτομα θα πρέπει να αλλάξουν μη αποτελεσματικές πρακτικές και συμπεριφορές ώστε να αποκτήσουν νέες, όπως ευελιξία, ικανότητα αντιμετώπισης συγκρούσεων και ανάπτυξη δημιουργικότητας.
Υποστήριξη, καθοδήγηση και ανατροφοδότηση.
Παραδοσιακές μορφές μάθησης δεν είναι αποτελεσματικές πλέον στην προσωπική, ηγετική και επιχειρησιακή ανάπτυξη. Η ουσιαστική μάθηση συμβαίνει όταν μεταφέρεις στο προσωπικό σου τις αξίες και τους στόχους της επιχείρησης, οταν τους ενημερώνεις για τις απαιτήσεις της θέσης τους και τέλος οταν εισαι δίπλα τους δινοντας feedback τόσο για τις επιτυχίες τους όσο και για τις αδυναμίες, μέσα απο προτάσεις καλυτέρευσης. Ειναι εξίσου σημαντικό να αφήνετε χώρο στους ανθρώπους να κατανοήσουν την προσωπική τους εμπειρία, βοηθώντας τους να οικοδομήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες.
Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα βήματα ;
Ακούστε τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ομάδας σας. Δώστε τους χώρο να σας μιλήσουν και να σας πουν την σκέψη τους. Μέσα από αυτή την υγιή επικοινωνία, μπορεί να γεννηθεί μια νέα ιδέα ανάπτυξης.
Αναγνωρίστε συμπεριφορές και προσπαθήστε να συνδέσετε τους ανθρώπους δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αναγνώρισης, συνεργατικότητας.
Παρατηρήστε τους και αρχίστε να δίνετε feedback με στόχο την ανάπτυξη και όχι την επίκριση.
Να στοχεύετε στην ενδυνάμωση των ανθρώπων, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Πρώτα απ’ όλα όμως, ακούστε εσείς τον εαυτό σας, τις ανάγκες σας, αναγνωρίστε τα αδύναμα σημεία σας, τα δυνατά και τις αξίες σας. Σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεστε στην εταιρική ιεραρχία για να μπορέσετε να κατανοήσετε τον συνάδελφο ή τον προϊστάμενο θα χρειαστεί πρώτα να κατανοήσετε τον εαυτό σας.
Μέσα από μια coaching συνεργασία υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και της επιχείρησης.
Το coaching είναι μια διαδικασία συνεργασίας που αφήνει τον coachee να κατευθυνθεί από την μάθηση στην γνώση, μέσα από την αυτοκατανόηση και την αυτογνωσία.